Ministrul Mediului: „Haosul” creat pe piața lemnului, rezultatul unor reglementări ale Guvernului Ponta

Ministrul Mediului: „Haosul creat pe piața lemnului, rezultatul unor reglementări ale Guvernului Ponta
Publicat: 22/12/2015, 09:21

„Apreciez grija pe care o purtați pădurilor României și preocuparea la care faceți referire de a lupta cu «sistemul mafiot» din acest sector, consolidat, din păcate, de-a lungul anilor, prin felul în care a fost guvernat acest domeniu sub diversele regimuri politice care s-au succedat la cârma țării. Prioritățile mele și ale Ministerului pe care îl conduc includ deja, pentru anul 2016, toate aspectele menționate în scrisoarea dumneavoastră cu privire la continuarea și îmbunătățirea inițiativelor cu impact pozitiv demarate de guvernările anterioare. Consider absolut firesc să fie așa, întrucât coerența și continuitatea măsurilor de guvernare eficiente sunt, pentru mine, un principiu de lucru în acest mandat”, a precizat Cristiana Pașca Palmer, referitor la scrisoarea PSD, din 19 decembrie, semnată de Liviu Dragnea și de fostul ministru social-democrat Doina Pană, prin care i s-a cerut ministrului Mediului să ia măsuri urgente pentru adoptarea celor 19 acte normative necesare aplicării noului Cod silvic.

Potrivit ministrului Mediului, atât îmbunătățirea eficienței sistemului „Radarul Pădurilor”, cât și dezvoltarea legislației subsecvente pentru implementarea Codului Silvic se regăsesc în planul de măsuri sectoriale care este pregătit acum, la Minister. Cristiana Pașca Palmer a precizat și că se lucrează și la reactivarea grupurilor de lucru inițiate de echipa din guvernarea anterioară și stabilirea calendarului de consultări.

„Veți fi de acord cu mine, însă, că în cele câteva săptămâni de când o nouă echipă a preluat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, nu se pot rezolva problemele complexe cu care se confruntă sectorul forestier din România. În ceea ce privește referința dumneavoastră la «haosul» creat pe piața lemnului, dupa cum bine știți, este rezultatul unor reglementări aprobate, cu doar câteva săptămâni în urmă, de către guvernul Ponta. Pot să vă asigur că avem în vedere identificarea de urgență a problemelor ce țin de implementarea acestei reglementări, dar fără a ne propune să intervenim în mecanismele de piață deja declanșate, care trebuie să își facă efectul și pe piața lemnului”, a arătat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Conform sursei citate, echipa de specialiști de la Direcția Generală Păduri din cadrul Ministerului Mediului, „conștientă de problemele din sector, și-a asumat responsabilitățile ce îi revin în inițierea sau finalizarea mecanismelor și a procedurilor ce vor contribui în mod critic la o mai bună fundamentare a deciziilor din sectorul forestier”.

„Închei cu speranța că sincera dumneavoastră preocupare pentru buna gestionare a pădurilor României va conduce la o colaborare constructivă și eficientă cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și că mă veți susține în eforturile de a contribui la îmbunătățirea managementului capitalului forestier, într-adevăr o resursă strategică a României”, a spus ministrul Mediului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, sâmbătă, ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, să ia măsuri urgente pentru adoptarea celor 19 acte normative necesare aplicării noului Cod silvic.

”Codul silvic vine în completarea Radarului pădurilor, împotriva tăierilor ilegale, dar nu numai. El aduce, în plus, reglementări foarte importante în ceea ce privește exploatarea durabilă a pădurilor României, armonizând rolul economic cu cel social și ecologic al pădurii. Doar că, pentru a putea fi implementat, are nevoie de o legislație subsecventă. 19 acte normative necesare Codului silvic se cer urgent promovate: 5 Hotărâri de Guvern și 14 Ordine de Ministru. Pentru elaborarea lor este obligatorie consultarea tuturor actorilor implicați: proprietari de păduri, administratori de păduri, industria mobilei, Asociația Forestierilor din România. Împreuna cu ei s-a scris și Codul silvic. Nu am observat niciun început de dezbatere, nicio abordare incipientă, fapt ce ne îngrijorează foarte tare, deoarece, fără această legislație subsecventă, Codul silvic este inaplicabil”, se arată în scrisoarea PSD semnată de Liviu Dragnea și de fostul ministru social-democrat Doina Pană.

Cei doi susțin că neimplementarea Codului silvic are drept efecte probleme în aprovizionarea cu lemn de foc a populației, dificultăți pentru cei din industria mobilei, iar valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea întreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă nu este susținută. În plus, potrivit sursei citate, marii agenți economici nu sunt limitați cu nimic în a avea în continuare poziții dominante pe piață (procentul de maxim 30%).

„La ora actuală, pe piața lemnului s-a creat un adevărat haos. S-a ajuns în situația în care, dacă nu interveniți urgent, sectorul va intra în colaps. Întreg sectorul, inclusiv industria mobilei. Știți că, din disperare, au fost boicotate deja licitațiile în 6 județe. Vorbim despre peste 100.000 de locuri de muncă existente în sector și de un aport către PIB uriaș. (…) Așteptăm cu interes implicarea dumneavoastră și în alte demersuri ce au fost începute și trebuie doar continuate, pentru ca hoția din pădurile României să fie complet stopată: operaționalizarea funcției statistice a SUMAL și implementarea în totalitate a sistemului FMIMS”, conchid Dragnea și Pană.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer